Tangentea (laburtuta tan edo tg ) aurkako katetoaren eta ondoko katetoaren arteko arrazoia da.
tan
α
=
C
B
¯
A
C
¯
=
a
b
{\displaystyle \tan \alpha ={\frac {\overline {CB}{\overline {AC}={\frac {a}{b}
Arrazoi honen tamainak ez du zerikusirik aukeratuta triangeluaren tamainarekin, baizik eta angeluaren balioarekin.
Historia
Regiomontano izan zen, ziurrenik, Europan trigonometria matematikako adar ezberdindu gisa landu zuen lehenengoa. De triangulis omnimodis lanean, 1464koa , eta Tabluae directionum en, beranduago, funtzio tangentea aipatzen zuen, nahiz eta izenik ez zion eman.[ 1]
Irudikapen grafikoa
Identitateak
Bi angeluen baturaren tangentea
Identitate trigonometriko hau bi angeluren batuketaren identitatetik abiatzen da, dagoeneko sinu eta kosinuarentzat ezagutzen dena.
ϕ
,
θ
{\displaystyle \phi ,\theta \ }
angeluak izanda:
tan
(
ϕ
+
θ
)
=
sen
(
ϕ
+
θ
)
cos
(
ϕ
+
θ
)
{\displaystyle \tan \left(\phi +\theta \right)={\cfrac {\operatorname {sen}(\phi +\theta )}{\cos(\phi +\theta )}
Lehengo identitateengatik ordezkatuta:
tan
(
ϕ
+
θ
)
=
sen
ϕ
cos
θ
+
cos
ϕ
sen
θ
cos
ϕ
cos
θ
−
sen
ϕ
sen
θ
{\displaystyle \tan \left(\phi +\theta \right)={\cfrac {\operatorname {sen} \phi \cos \theta +\cos \phi \operatorname {sen} \theta }{\cos \phi \cos \theta -\operatorname {sen} \phi \operatorname {sen} \theta }
Zatikiaren aldeak ebatziz
cos
ϕ
cos
θ
{\displaystyle \cos \phi \cos \theta \,}
:
tan
(
ϕ
+
θ
)
=
sen
ϕ
cos
θ
+
cos
ϕ
sen
θ
cos
ϕ
cos
θ
cos
ϕ
cos
θ
−
sen
ϕ
sen
θ
cos
ϕ
cos
θ
{\displaystyle \tan \left(\phi +\theta \right)={\cfrac {\cfrac {\operatorname {sen} \phi \cos \theta +\cos \phi \operatorname {sen} \theta }{\cos \phi \cos \theta }{\cfrac {\cos \phi \cos \theta -\operatorname {sen} \phi \operatorname {sen} \theta }{\cos \phi \cos \theta }
Bi angeluaren kenketaren tangentea
tan
(
ϕ
+
(
−
θ
)
)
=
tan
ϕ
+
tan
(
−
θ
)
1
−
tan
ϕ
tan
(
−
θ
)
{\displaystyle \tan \left(\phi +(-\theta )\right)={\frac {\tan \phi +\tan(-\theta )}{1-\tan \phi \tan(-\theta )}
Funtzio bakoitia denez, hau lortzen da:
tan
(
ϕ
−
θ
)
=
tan
ϕ
−
tan
θ
1
+
tan
ϕ
tan
θ
{\displaystyle \tan \left(\phi -\theta \right)={\frac {\tan \phi -\tan \theta }{1+\tan \phi \tan \theta }
tan
(
ϕ
±
θ
)
=
tan
ϕ
±
tan
θ
1
∓
tan
ϕ
tan
θ
{\displaystyle \tan \left(\phi \pm \theta \right)={\frac {\tan \phi \pm \tan \theta }{1\mp \tan \phi \tan \theta }
Angelu bikoitzaren tangentea
Hemendik abiatuz
tan
(
ϕ
+
θ
)
=
tan
ϕ
+
tan
θ
1
−
tan
ϕ
tan
θ
{\displaystyle \tan \left(\phi +\theta \right)={\frac {\tan \phi +\tan \theta }{1-\tan \phi \tan \theta }
eta
ϕ
=
θ
{\displaystyle \phi =\theta \,}
eginez, orduan:
tan
(
2
ϕ
)
=
2
tan
ϕ
1
−
tan
2
ϕ
{\displaystyle \tan \left(2\phi \right)={\frac {2\tan \phi }{1-\tan ^{2}\phi }
Angelu hirukoitzaren tangentea
ψ
{\displaystyle \psi }
angeluaren tangentea ezagututa,
3
ψ
{\displaystyle 3\psi }
tangentea aurkitu:
tan
(
3
ψ
)
=
3
tan
ψ
−
tan
3
ψ
1
−
3
tan
2
ψ
{\displaystyle \tan \left(3\psi \right)={\frac {3\tan \psi -\tan ^{3}\psi }{1-3\tan ^{2}\psi }
Angelu erdiaren tangentea aurkitu
θ
{\displaystyle \theta }
angeluaren erdiaren tangentea aurkitu:[ 2]
tan
θ
2
=
sen
θ
1
+
cos
θ
{\displaystyle \tan {\frac {\theta }{2}={\frac {\operatorname {sen} \theta }{1+\cos \theta }
Tangentearen deribatua
Tangentearen deribatua honela kalkulatzen da:
[
tan
(
x
)
]
′
=
sec
2
(
x
)
{\displaystyle [\tan(x)]'=\sec ^{2}(x)\,}
Erreferentziak
Ikus, gainera
Kanpo estekak