En matemáticas , o sumatorio ( ∑ ) {\displaystyle {\Big (}\sum {\Big )} é a suma dunha secuencia de números , chamadas sumandos ; o resultado é a súa suma ou total .[ 1] Ademais dos números, tamén se poden sumar outros tipos de valores: funcións , vectores , matrices , polinomios e, en xeral, elementos de calquera tipo de obxectos matemáticos sobre os que se define unha operación denotada como "+".
Os sumatorios de secuencias infinitas chámanse series . Implican o concepto de límite , e non se consideran neste artigo.
Para sumas longas e sumatorios de lonxitude variable é un problema común atopar formas pechadas para o resultado. Por exemplo, [ a]
∑ i = 1 n i = n ( n + 1 ) 2 . {\displaystyle \sum _{i=1}^{n}i={\frac {n(n+1)}{2}.}
Notación O símbolo do sumatorio A notación matemática usa a letra grega grega maiúscula sigma para representar de forma compacta a suma de moitos termos similares, por exemplo:
∑ i = m n a i = a m + a m + 1 + a m + 2 + ⋯ + a n − 1 + a n {\displaystyle \sum _{i\mathop {=} m}^{n}a_{i}=a_{m}+a_{m+1}+a_{m+2}+\cdots +a_{n-1}+a_{n} . Onde i é o índice da suma ; ai é unha variable indexada que representa cada termo da suma; m é o índice inferior da suma e n é o índice superior da suma . Por tanto no exemplo de enriba a suma irá desde o elemento número m ata o elmento número n indo o índice aumentando dun en un.[ b]
Isto lese como "suma de ai , de i igual a m ata i igual a n ".
Un exemplo que mostra a suma de algúns cadrados consecutivos:
∑ i = 3 6 i 2 = 3 2 + 4 2 + 5 2 + 6 2 = 86. {\displaystyle \sum _{i=3}^{6}i^{2}=3^{2}+4^{2}+5^{2}+6^{2}=86.} E outro exemplo é a suma dos primeiros n números da secuencia de Fibonacci
∑ i = 0 n f i = f n + 2 − 1. {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}f_{i}=f_{n+2}-1.} Ás veces o índice e os límites dos índices do sumatorio omítense da definición do sumatorio se o contexto é suficientemente claro. Isto aplícase especialmente cando o índice vai de 1 a n .[ 2] Por exemplo, pódese escribir que:
∑ a i 2 = ∑ i = 1 n a i 2 . {\displaystyle \sum a_{i}^{2}=\sum _{i=1}^{n}a_{i}^{2}.} Outro xeito é poñer a condición do índice toda no lado inferior, por exemplo:
∑ 0 ≤ k < 100 f ( k ) {\displaystyle \sum _{0\leq k<100}f(k)} . Tamén se pode expresar como o percorrido polos elementos dun conxunto:
∑ x ∈ S f ( x ) {\displaystyle \sum _{x\mathop {\in } S}f(x)} é a suma de f ( x ) {\displaystyle f(x)} sobre todos os elementos x {\displaystyle x} no conxunto S {\displaystyle S} . ∑ d | n μ ( d ) {\displaystyle \sum _{d\,|\,n}\;\mu (d)} é a suma de μ ( d ) {\displaystyle \mu (d)} sobre todos os números enteiros positivos d {\displaystyle d} que dividen n {\displaystyle n} . Tamén hai formas de xeneralizar o uso de moitos signos sigma. Por exemplo,
∑ i , j {\displaystyle \sum _{i,j} é o mesmo que ∑ i ∑ j . {\displaystyle \sum _{i}\sum _{j}.} Unha notación similar úsase para o produto dunha secuencia, usando ∏ {\textstyle \prod } , que é unha forma ampliada da letra maiúscula grega pi .
Un sumatorio alterno de sumas e restas podemos definilo como:
∑ i = 0 n ( − 1 ) n a i . {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}(-1)^{n}a_{i}.}
Cálculo de diferenzas finitas Dada unha función f que se define sobre os enteiros do intervalo [m , n ] , cúmprese a seguinte ecuación:
f ( n ) − f ( m ) = ∑ i = m n − 1 ( f ( i + 1 ) − f ( i ) ) . {\displaystyle f(n)-f(m)=\sum _{i=m}^{n-1}(f(i+1)-f(i)).} Esta coñécese como serie telescópica e é o análogo do teorema fundamental do cálculo no cálculo de diferenzas finitas, que afirma que:
f ( n ) − f ( m ) = ∫ m n f ′ ( x ) d x , {\displaystyle f(n)-f(m)=\int _{m}^{n}f'(x)\,dx,} onde f ′ ( x ) = lim h → 0 f ( x + h ) − f ( x ) h {\displaystyle f'(x)=\lim _{h\to 0}{\frac {f(x+h)-f(x)}{h} é a derivada de f . Un exemplo de aplicación da ecuación anterior é o seguinte:
n k = ∑ i = 0 n − 1 ( ( i + 1 ) k − i k ) . {\displaystyle n^{k}=\sum _{i=0}^{n-1}\left((i+1)^{k}-i^{k}\right).} Usando o teorema binomial , isto pódese reescribir como:
n k = ∑ i = 0 n − 1 ( ∑ j = 0 k − 1 ( k j ) i j ) . {\displaystyle n^{k}=\sum _{i=0}^{n-1}{\biggl (}\sum _{j=0}^{k-1}{\binom {k}{j}i^{j}{\biggr )}.} A fórmula anterior úsase máis habitualmente para inverter o operador diferenza Δ {\displaystyle \Delta } , definido por:
Δ ( f ) ( n ) = f ( n + 1 ) − f ( n ) , {\displaystyle \Delta (f)(n)=f(n+1)-f(n),} onde f é unha función definida nos enteiros non negativos. Así, dada tal función f , o problema é calcular a antidiferenza de f , unha función F = Δ − 1 f {\displaystyle F=\Delta ^{-1}f} tal que Δ F = f {\displaystyle \Delta F=f} . É dicir, F ( n + 1 ) − F ( n ) = f ( n ) . {\displaystyle F(n+1)-F(n)=f(n).} Esta función defínese ata a adición dunha constante, e pódese escoller como [ 3]
F ( n ) = ∑ i = 0 n − 1 f ( i ) . {\displaystyle F(n)=\sum _{i=0}^{n-1}f(i).} Non sempre hai unha expresión en forma pechada para tal suma, mais a fórmula de Faulhaber proporciona unha forma pechada no caso en que f ( n ) = n k {\displaystyle f(n)=n^{k} e, por linearidade, para cada función polinómica de n .
Aproximación por integrais definidas Moitas aproximacións deste tipo pódense obter mediante a seguinte conexión entre sumas e integrais , que vale para calquera función crecente f :
∫ s = a − 1 b f ( s ) d s ≤ ∑ i = a b f ( i ) ≤ ∫ s = a b + 1 f ( s ) d s . {\displaystyle \int _{s=a-1}^{b}f(s)\ ds\leq \sum _{i=a}^{b}f(i)\leq \int _{s=a}^{b+1}f(s)\ ds.} e para calquera función decrecente f :
∫ s = a b + 1 f ( s ) d s ≤ ∑ i = a b f ( i ) ≤ ∫ s = a − 1 b f ( s ) d s . {\displaystyle \int _{s=a}^{b+1}f(s)\ ds\leq \sum _{i=a}^{b}f(i)\leq \int _{s=a-1}^{b}f(s)\ ds.} Para aproximacións máis xerais, consulte a fórmula de Euler-Maclaurin.
Para sumatorios nos que o sumando está dado (ou pode ser interpolado) por unha función integrable do índice, o sumatorio pode interpretarse como unha suma de Riemann que se produce na definición da integral definida correspondente. Polo tanto, pódese esperar que, por exemplo,
b − a n ∑ i = 0 n − 1 f ( a + i b − a n ) ≈ ∫ a b f ( x ) d x , {\displaystyle {\frac {b-a}{n}\sum _{i=0}^{n-1}f\left(a+i{\frac {b-a}{n}\right)\approx \int _{a}^{b}f(x)\ dx,} xa que o lado dereito é por definición o límite para n → ∞ {\displaystyle n\to \infty } do lado esquerdo. Porén, para unha suma dada n é fixo, non tende a infinito, e pouco se pode dicir sobre o erro na aproximación anterior sen presupostos adicionais sobre f : está claro que para funcións con oscilacións a grande escala a suma de Riemann pode estar arbitrariamente lonxe da integral de Riemann.
Identidades As fórmulas seguintes implican sumas finitas; para sumas infinitas ou sumas finitas de expresións que impliquen funcións trigonométricas ou outras funcións transcendentais, consulte a lista de series matemáticas.
Identidades xerais ∑ n = s t C ⋅ f ( n ) = C ⋅ ∑ n = s t f ( n ) {\displaystyle \sum _{n=s}^{t}C\cdot f(n)=C\cdot \sum _{n=s}^{t}f(n)\quad } (distributiva ).[ 4] ∑ n = s t f ( n ) ± ∑ n = s t g ( n ) = ∑ n = s t ( f ( n ) ± g ( n ) ) {\displaystyle \sum _{n=s}^{t}f(n)\pm \sum _{n=s}^{t}g(n)=\sum _{n=s}^{t}\left(f(n)\pm g(n)\right)\quad } (conmutativa e asociativa ).[ 4] ∑ n = s t f ( n ) = ∑ n = s + p t + p f ( n − p ) {\displaystyle \sum _{n=s}^{t}f(n)=\sum _{n=s+p}^{t+p}f(n-p)\quad } (desprazamento do índice). ∑ n ∈ B f ( n ) = ∑ m ∈ A f ( σ ( m ) ) , {\displaystyle \sum _{n\in B}f(n)=\sum _{m\in A}f(\sigma (m)),\quad } (bixección σ dun conxunto finito A nun conxunto B , mudar o índice, xeneraliza a fórmula precedente). ∑ n = s t f ( n ) = ∑ n = s j f ( n ) + ∑ n = j + 1 t f ( n ) {\displaystyle \sum _{n=s}^{t}f(n)=\sum _{n=s}^{j}f(n)+\sum _{n=j+1}^{t}f(n)\quad } (subdividir unha suma, usando asociatividade ). ∑ n = a b f ( n ) = ∑ n = 0 b f ( n ) − ∑ n = 0 a − 1 f ( n ) {\displaystyle \sum _{n=a}^{b}f(n)=\sum _{n=0}^{b}f(n)-\sum _{n=0}^{a-1}f(n)\quad } (outra variante da anterior). ∑ n = s t f ( n ) = ∑ n = 0 t − s f ( t − n ) {\displaystyle \sum _{n=s}^{t}f(n)=\sum _{n=0}^{t-s}f(t-n)} . ∑ n = 0 t f ( n ) = ∑ n = 0 t f ( t − n ) {\displaystyle \sum _{n=0}^{t}f(n)=\sum _{n=0}^{t}f(t-n)} . ∑ i = k 0 k 1 ∑ j = l 0 l 1 a i , j = ∑ j = l 0 l 1 ∑ i = k 0 k 1 a i , j {\displaystyle \sum _{i=k_{0}^{k_{1}\sum _{j=l_{0}^{l_{1}a_{i,j}=\sum _{j=l_{0}^{l_{1}\sum _{i=k_{0}^{k_{1}a_{i,j}\quad } (conmutatividade e asociatividade). ∑ k ≤ j ≤ i ≤ n a i , j = ∑ i = k n ∑ j = k i a i , j = ∑ j = k n ∑ i = j n a i , j = ∑ j = 0 n − k ∑ i = k n − j a i + j , i {\displaystyle \sum _{k\leq j\leq i\leq n}a_{i,j}=\sum _{i=k}^{n}\sum _{j=k}^{i}a_{i,j}=\sum _{j=k}^{n}\sum _{i=j}^{n}a_{i,j}=\sum _{j=0}^{n-k}\sum _{i=k}^{n-j}a_{i+j,i}\quad } (outra aplicación de conmutatividade e asociatividade). ∑ n = 2 s 2 t + 1 f ( n ) = ∑ n = s t f ( 2 n ) + ∑ n = s t f ( 2 n + 1 ) {\displaystyle \sum _{n=2s}^{2t+1}f(n)=\sum _{n=s}^{t}f(2n)+\sum _{n=s}^{t}f(2n+1)\quad } (subdividir o sumatorio en índices pares e impares). ∑ n = 2 s + 1 2 t f ( n ) = ∑ n = s + 1 t f ( 2 n ) + ∑ n = s + 1 t f ( 2 n − 1 ) {\displaystyle \sum _{n=2s+1}^{2t}f(n)=\sum _{n=s+1}^{t}f(2n)+\sum _{n=s+1}^{t}f(2n-1)\quad } (subdividir unha suma en partes pares e impares, para índices impares). ( ∑ i = 0 n a i ) ( ∑ j = 0 n b j ) = ∑ i = 0 n ∑ j = 0 n a i b j {\displaystyle {\biggl (}\sum _{i=0}^{n}a_{i}{\biggr )}{\biggl (}\sum _{j=0}^{n}b_{j}{\biggr )}=\sum _{i=0}^{n}\sum _{j=0}^{n}a_{i}b_{j}\quad } (distributiva ). ∑ i = s m ∑ j = t n a i c j = ( ∑ i = s m a i ) ( ∑ j = t n c j ) {\displaystyle \sum _{i=s}^{m}\sum _{j=t}^{n}{a_{i}{c_{j}={\biggl (}\sum _{i=s}^{m}a_{i}{\biggr )}{\biggl (}\sum _{j=t}^{n}c_{j}{\biggr )}\quad } (A distributividade permite a factorización). ∑ n = s t log b f ( n ) = log b ∏ n = s t f ( n ) {\displaystyle \sum _{n=s}^{t}\log _{b}f(n)=\log _{b}\prod _{n=s}^{t}f(n)} . C ∑ n = s t f ( n ) = ∏ n = s t C f ( n ) {\displaystyle C^{\sum \limits _{n=s}^{t}f(n)}=\prod _{n=s}^{t}C^{f(n)} . ∑ m = 0 k ∑ n = 0 m f ( m , n ) = ∑ m = 0 k ∑ n = m k f ( n , m ) , {\displaystyle \sum _{m=0}^{k}\sum _{n=0}^{m}f(m,n)=\sum _{m=0}^{k}\sum _{n=m}^{k}f(n,m),\quad } para calquera función f {\textstyle f} de Z × Z {\textstyle \mathbb {Z} \times \mathbb {Z} } .
Potencias e logaritmo das progresións aritméticas ∑ i = 1 n c = n c {\displaystyle \sum _{i=1}^{n}c=nc\quad } para todo c que non depende de i . ∑ i = 0 n i = ∑ i = 1 n i = n ( n + 1 ) 2 {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}i=\sum _{i=1}^{n}i={\frac {n(n+1)}{2} .[ 3] ∑ i = 1 n ( 2 i − 1 ) = n 2 {\displaystyle \sum _{i=1}^{n}(2i-1)=n^{2}\qquad } (Suma dos primeiros números naturais impares). ∑ i = 0 n 2 i = n ( n + 1 ) {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}2i=n(n+1)\qquad } (Suma dos primeiros números naturais pares). ∑ i = 1 n log i = log n ! {\displaystyle \sum _{i=1}^{n}\log i=\log n!\qquad } (A suma dos logaritmos é o logaritmo do produto). ∑ i = 0 n i 2 = ∑ i = 1 n i 2 = n ( n + 1 ) ( 2 n + 1 ) 6 = n 3 3 + n 2 2 + n 6 {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}i^{2}=\sum _{i=1}^{n}i^{2}={\frac {n(n+1)(2n+1)}{6}={\frac {n^{3}{3}+{\frac {n^{2}{2}+{\frac {n}{6} . [ 3] ∑ i = 0 n i 3 = ( ∑ i = 0 n i ) 2 = ( n ( n + 1 ) 2 ) 2 = n 4 4 + n 3 2 + n 2 4 {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}i^{3}={\biggl (}\sum _{i=0}^{n}i{\biggr )}^{2}=\left({\frac {n(n+1)}{2}\right)^{2}={\frac {n^{4}{4}+{\frac {n^{3}{2}+{\frac {n^{2}{4}\qquad } (Teorema de Nicómaco) [ 3]
Índice do sumatorio en expoñentes Nos seguintes sumatorios, asúmese que a é diferente de 1.
∑ i = 0 n − 1 a i = 1 − a n 1 − a {\displaystyle \sum _{i=0}^{n-1}a^{i}={\frac {1-a^{n}{1-a} (suma dunha progresión xeométrica ). ∑ i = 0 n − 1 1 2 i = 2 − 1 2 n − 1 {\displaystyle \sum _{i=0}^{n-1}{\frac {1}{2^{i}=2-{\frac {1}{2^{n-1} (caso especial para a = 1/2 ). ∑ i = 0 n − 1 i a i = a − n a n + ( n − 1 ) a n + 1 ( 1 − a ) 2 {\displaystyle \sum _{i=0}^{n-1}ia^{i}={\frac {a-na^{n}+(n-1)a^{n+1}{(1-a)^{2} (a veces a derivada en relación a a da progresión xeométrica). ∑ i = 0 n − 1 ( b + i d ) a i = b ∑ i = 0 n − 1 a i + d ∑ i = 0 n − 1 i a i = b ( 1 − a n 1 − a ) + d ( a − n a n + ( n − 1 ) a n + 1 ( 1 − a ) 2 ) = b ( 1 − a n ) − ( n − 1 ) d a n 1 − a + d a ( 1 − a n − 1 ) ( 1 − a ) 2 {\displaystyle {\begin{aligned}\sum _{i=0}^{n-1}\left(b+id\right)a^{i}&=b\sum _{i=0}^{n-1}a^{i}+d\sum _{i=0}^{n-1}ia^{i}\\&=b\left({\frac {1-a^{n}{1-a}\right)+d\left({\frac {a-na^{n}+(n-1)a^{n+1}{(1-a)^{2}\right)\\&={\frac {b(1-a^{n})-(n-1)da^{n}{1-a}+{\frac {da(1-a^{n-1})}{(1-a)^{2}\end{aligned} (suma dunha secuencia aritmético-xeométrica)
Coeficientes binomiais e factoriais Existen moitas identidades con sumatorios que implican coeficientes binomiais. Algunhas das máis básicas son as seguintes.
Implicando o teorema do binomio ∑ i = 0 n ( n i ) a n − i b i = ( a + b ) n , {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}{n \choose i}a^{n-i}b^{i}=(a+b)^{n},} o teorema do binomio . ∑ i = 0 n ( n i ) = 2 n , {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}{n \choose i}=2^{n},} caso especial onde a = b = 1 . ∑ i = 0 n ( n i ) p i ( 1 − p ) n − i = 1 {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}{n \choose i}p^{i}(1-p)^{n-i}=1} , o caso especial onde p = a = 1 − b , que, para 0 ≤ p ≤ 1 , {\displaystyle 0\leq p\leq 1,} expresa a suma da distribución binomial . ∑ i = 0 n i ( n i ) = n ( 2 n − 1 ) , {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}i{n \choose i}=n(2^{n-1}),} o valor en a = b = 1 da derivada con respecto a a do teorema do binomio. ∑ i = 0 n ( n i ) i + 1 = 2 n + 1 − 1 n + 1 , {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}{\frac {n \choose i}{i+1}={\frac {2^{n+1}-1}{n+1},} o valor en a = b = 1 da antiderivada con respecto a a do teorema do binomio.
Implicando números de permutación Nos seguintes sumatorios, n P k {\displaystyle {}_{n}P_{k} é o número de k -permutacións de n .
∑ i = 0 n i P k ( n i ) = n P k ( 2 n − k ) {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}{}_{i}P_{k}{n \choose i}={}_{n}P_{k}(2^{n-k})} ∑ i = 1 n i + k P k + 1 = ∑ i = 1 n ∏ j = 0 k ( i + j ) = ( n + k + 1 ) ! ( n − 1 ) ! ( k + 2 ) {\displaystyle \sum _{i=1}^{n}{}_{i+k}P_{k+1}=\sum _{i=1}^{n}\prod _{j=0}^{k}(i+j)={\frac {(n+k+1)!}{(n-1)!(k+2)} ∑ i = 0 n i ! ⋅ ( n i ) = ∑ i = 0 n n P i = ⌊ n ! ⋅ e ⌋ , n ∈ Z + {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}i!\cdot {n \choose i}=\sum _{i=0}^{n}{}_{n}P_{i}=\lfloor n!\cdot e\rfloor ,\quad n\in \mathbb {Z} ^{+} , onde e ⌊ x ⌋ {\displaystyle \lfloor x\rfloor } denota a función chan .
Outros ∑ k = 0 m ( n + k n ) = ( n + m + 1 n + 1 ) {\displaystyle \sum _{k=0}^{m}{\binom {n+k}{n}={\binom {n+m+1}{n+1} ∑ i = k n ( i k ) = ( n + 1 k + 1 ) {\displaystyle \sum _{i=k}^{n}{i \choose k}={n+1 \choose k+1} ∑ i = 0 n i ⋅ i ! = ( n + 1 ) ! − 1 {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}i\cdot i!=(n+1)!-1} ∑ i = 0 n ( m + i − 1 i ) = ( m + n n ) {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}{m+i-1 \choose i}={m+n \choose n} ∑ i = 0 n ( n i ) 2 = ( 2 n n ) {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}{n \choose i}^{2}={2n \choose n} ∑ i = 0 n 1 i ! = ⌊ n ! e ⌋ n ! {\displaystyle \sum _{i=0}^{n}{\frac {1}{i!}={\frac {\lfloor n!\;e\rfloor }{n!}
Números harmónicos ∑ i = 1 n 1 i = H n {\displaystyle \sum _{i=1}^{n}{\frac {1}{i}=H_{n}\quad } (o n -ésimo número harmónico ) ∑ i = 1 n 1 i k = H n k {\displaystyle \sum _{i=1}^{n}{\frac {1}{i^{k}=H_{n}^{k}\quad } (o número harmónico xeneralizado)
Notas ↑ "Sumatorio" . aplicacions.usc.es; bUSCatermos . Consultado o 2023-09-15 . ↑ "sumatorio" . www.columbia.edu . ↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 Handbook of Discrete and Combinatorial Mathematics , Kenneth H. Rosen, John G. Michaels, CRC Press, 1999, ISBN 0-8493-0149-1 . ↑ 4,0 4,1 "notación sumatorio" . tutorial.math.lamar.edu . ↑ Para máis detalles, ver Número triangular . ↑ Para unha exposición detallada da notación do sumatorio e aritmética con sumas, ver Graham, Ronald L.; Knuth, Donald E.; Patashnik, Oren (1994). "Chapter 2: Sums". Concrete Mathematics: A Foundation for Computer Science (2nd ed.). Addison-Wesley Professional. ISBN 978-0201558029 .
Véxase tamén
Bibliografía
Outros artigos