Внутрішня похідна
У математиці внутрішньою похідною називається диференціювання порядку −1 на зовнішній алгебрі диференціальних форм на диференційовному многовиді . Внутрішня похідна залежить від векторного поля X і позначається ι X ω або X ⨼ ω .[ 1]
Означення
Внутрішня похідна для векторного поля X на многовиді M є оператором
ι
X
:
Ω
p
(
M
)
→
Ω
p
−
1
(
M
)
{\displaystyle \iota _{X}\colon \Omega ^{p}(M)\to \Omega ^{p-1}(M)}
для якого образом диференціальної p -форми ω є (p −1)-форма ι X ω для якої
(
ι
X
ω
)
(
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
=
ω
(
X
,
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
{\displaystyle (\iota _{X}\omega )(X_{1},\ldots ,X_{p-1})=\omega (X,X_{1},\ldots ,X_{p-1})}
для всіх векторних полів X 1 , ..., X p −1 .
Хоча внутрішня похідна переважно застосовується для диференціальних форм, аналогічне означення також можна дати для коваріантних і змішаних тензорів .
Властивості
ι
X
α
=
α
(
X
)
.
{\displaystyle \displaystyle \iota _{X}\alpha =\alpha (X).}
Антисиметричність. Для довільної диференціальної форми ω (для інших типів тензорів властивість у загальному випадку невірна):
ι
X
ι
Y
ω
=
−
ι
Y
∘
ι
X
ω
{\displaystyle \iota _{X}\iota _{Y}\omega =-\iota _{Y}\circ \iota _{X}\omega }
Для p -форми ω за означенням
ι
X
∘
ι
Y
ω
(
X
1
,
…
,
X
p
−
2
)
=
ω
(
X
,
Y
,
…
,
X
p
−
2
)
=
−
ω
(
Y
,
X
,
…
,
X
p
−
2
)
=
−
ι
Y
∘
ι
X
ω
(
X
1
,
…
,
X
p
−
2
)
.
{\displaystyle \iota _{X}\circ \iota _{Y}\omega (X_{1},\ldots ,X_{p-2})=\omega (X,Y,\ldots ,X_{p-2})=-\omega (Y,X,\ldots ,X_{p-2})=-\iota _{Y}\circ \iota _{X}\omega (X_{1},\ldots ,X_{p-2}).}
На множині диференціальних форм
ι
X
∘
ι
X
=
0
{\displaystyle \iota _{X}\circ \iota _{X}=0}
подібно до того як для зовнішньої похідної d ∘ d = 0 .
Для p -форми ω за означенням
ι
X
∘
ι
X
ω
(
X
1
,
…
,
X
p
−
2
)
=
ω
(
X
,
X
,
…
,
X
p
−
2
)
=
0.
{\displaystyle \iota _{X}\circ \iota _{X}\omega (X_{1},\ldots ,X_{p-2})=\omega (X,X,\ldots ,X_{p-2})=0.}
ι
X
+
Y
=
ι
X
+
ι
Y
{\displaystyle \iota _{X+Y}=\iota _{X}+\iota _{Y}
і
ι
f
X
=
f
ι
X
.
{\displaystyle \iota _{fX}=f\iota _{X}.}
Якщо β є p -формою, а γ — довільною диференціальною формою, то
ι
X
(
β
∧
γ
)
=
(
ι
X
β
)
∧
γ
+
(
−
1
)
p
β
∧
(
ι
X
γ
)
.
{\displaystyle \iota _{X}(\beta \wedge \gamma )=(\iota _{X}\beta )\wedge \gamma +(-1)^{p}\beta \wedge (\iota _{X}\gamma ).}
Тобто внутрішня похідна задовольняє градуйоване правило Лейбніца .
Нехай
γ
{\displaystyle \gamma }
є диференціальною q-формою. Тоді
β
∧
γ
{\displaystyle \beta \wedge \gamma }
буде (p+q)-формою, а
ι
X
(
β
∧
γ
)
{\displaystyle \iota _{X}(\beta \wedge \gamma )}
— (p+q-1)-формою. Нехай X 2 , ..., X p + q є довільними векторними полями і позначатимемо також X = X 1 .
Тоді
ι
X
(
β
∧
γ
)
(
X
2
,
…
,
X
p
+
q
)
=
(
β
∧
γ
)
(
X
1
,
…
,
X
p
+
q
)
.
{\displaystyle \iota _{X}(\beta \wedge \gamma )(X_{2},\ldots ,X_{p+q})=(\beta \wedge \gamma )(X_{1},\ldots ,X_{p+q}).}
За означенням зовнішнього добутку можна записати:
(
β
∧
γ
)
(
X
1
,
…
,
X
p
+
q
)
=
∑
σ
ε
(
σ
)
⋅
β
(
X
σ
(
1
)
,
…
,
X
σ
(
p
)
)
⋅
γ
(
X
σ
(
p
+
1
)
,
…
,
X
σ
(
p
+
q
)
)
{\displaystyle (\beta \wedge \gamma )(X_{1},\ldots ,X_{p+q})=\sum _{\sigma }\varepsilon (\sigma )\cdot \beta (X_{\sigma (1)},\dots ,X_{\sigma (p)})\cdot \gamma (X_{\sigma (p+1)},\dots ,X_{\sigma (p+q)})}
,
де
σ
{\displaystyle \sigma }
пробігає множину таких перестановок , що
σ
(
1
)
<
σ
(
2
)
<
…
<
σ
(
p
)
{\displaystyle \sigma (1)<\sigma (2)<\ldots <\sigma (p)}
і
σ
(
p
+
1
)
<
σ
(
p
+
2
)
<
…
<
σ
(
p
+
q
)
,
{\displaystyle \sigma (p+1)<\sigma (p+2)<\ldots <\sigma (p+q),}
а
ε
(
σ
)
{\displaystyle \varepsilon (\sigma )}
позначає знак перестановки .
Зрозуміло, що для кожної такої
σ
{\displaystyle \sigma }
або
σ
(
1
)
=
1
{\displaystyle \sigma (1)=1}
або
σ
(
p
+
1
)
=
1
{\displaystyle \sigma (p+1)=1}
і загальна сума є рівною сумі для перестановок першого типу і перестановок другого типу. Позначимо ці типи перестановок
A
1
{\displaystyle A_{1}
і
A
2
.
{\displaystyle A_{2}.}
Якщо для кожної
σ
{\displaystyle \sigma }
позначити як
σ
′
{\displaystyle \sigma '}
відповідну перестановку чисел 2, ..., p + q одержану вилученням числа 1, то тоді також
σ
′
(
1
)
<
σ
′
(
2
)
<
…
<
σ
′
(
p
−
1
)
{\displaystyle \sigma '(1)<\sigma '(2)<\ldots <\sigma '(p-1)}
і
σ
′
(
p
)
<
σ
′
(
p
+
1
)
<
…
<
σ
′
(
p
+
q
−
1
)
{\displaystyle \sigma '(p)<\sigma '(p+1)<\ldots <\sigma '(p+q-1)}
і для типу
A
1
{\displaystyle A_{1}
знаки перестанок
σ
′
{\displaystyle \sigma '}
і
σ
{\displaystyle \sigma }
є однаковими, а для типу
A
2
{\displaystyle A_{2}
маємо
ε
(
σ
)
=
(
−
1
)
p
ε
(
σ
)
.
{\displaystyle \varepsilon (\sigma )=(-1)^{p}\varepsilon (\sigma ).}
Із цими позначеннями:
∑
σ
∈
A
1
ε
(
σ
)
⋅
β
(
X
1
,
…
,
X
σ
(
p
)
)
⋅
γ
(
X
σ
(
p
+
1
)
,
…
,
X
σ
(
p
+
q
)
)
=
∑
σ
∈
A
1
ε
(
σ
)
⋅
(
ι
X
β
)
(
X
σ
′
(
1
)
,
…
,
X
σ
′
(
p
−
1
)
)
⋅
γ
(
X
σ
′
(
p
)
,
…
,
X
σ
′
(
p
+
q
−
1
)
)
=
(
ι
X
β
)
∧
γ
(
X
2
,
…
,
X
p
+
q
)
{\displaystyle \sum _{\sigma \in A_{1}\varepsilon (\sigma )\cdot \beta (X_{1},\dots ,X_{\sigma (p)})\cdot \gamma (X_{\sigma (p+1)},\dots ,X_{\sigma (p+q)})=\sum _{\sigma \in A_{1}\varepsilon (\sigma )\cdot (\iota _{X}\beta )(X_{\sigma '(1)},\dots ,X_{\sigma '(p-1)})\cdot \gamma (X_{\sigma '(p)},\dots ,X_{\sigma '(p+q-1)})=(\iota _{X}\beta )\wedge \gamma (X_{2},\ldots ,X_{p+q})}
∑
σ
∈
A
2
ε
(
σ
)
⋅
β
(
X
σ
(
1
)
,
…
,
X
σ
(
p
)
)
⋅
γ
(
X
1
,
…
,
X
σ
(
p
+
q
)
)
=
∑
σ
∈
A
2
(
−
1
)
p
⋅
ε
(
σ
′
)
⋅
(
ι
X
β
)
(
X
σ
′
(
1
)
,
…
,
X
σ
′
(
p
−
1
)
)
⋅
(
ι
X
γ
)
(
X
σ
′
(
p
)
,
…
,
X
σ
′
(
p
+
q
−
1
)
)
=
(
−
1
)
p
β
∧
(
ι
X
γ
)
(
X
2
,
…
,
X
p
+
q
)
{\displaystyle \sum _{\sigma \in A_{2}\varepsilon (\sigma )\cdot \beta (X_{\sigma (1)},\dots ,X_{\sigma (p)})\cdot \gamma (X_{1},\dots ,X_{\sigma (p+q)})=\sum _{\sigma \in A_{2}(-1)^{p}\cdot \varepsilon (\sigma ')\cdot (\iota _{X}\beta )(X_{\sigma '(1)},\dots ,X_{\sigma '(p-1)})\cdot (\iota _{X}\gamma )(X_{\sigma '(p)},\dots ,X_{\sigma '(p+q-1)})=(-1)^{p}\beta \wedge (\iota _{X}\gamma )(X_{2},\ldots ,X_{p+q})}
Загальна сума дає необхідний результат.
Для внутрішньої похідної, похідної Лі і будь-яких векторних полів
X
{\displaystyle X}
,
Y
{\displaystyle Y}
на множині коваріантних тензорів задовольняється рівність
ι
[
X
,
Y
]
=
L
X
∘
ι
Y
−
ι
Y
∘
L
X
{\displaystyle \iota _{[X,Y]}={\mathcal {L}_{X}\circ \iota _{Y}-\iota _{Y}\circ {\mathcal {L}_{X}
Нехай
α
{\displaystyle \alpha }
є p -коваріантним тензором. Тоді для довільних векторних полів
X
1
,
…
,
X
p
−
1
{\displaystyle X_{1},\ldots ,X_{p-1}
за означенням:
L
X
∘
ι
Y
(
α
)
(
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
=
X
(
α
(
Y
,
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
)
−
∑
i
=
1
p
−
1
α
(
Y
,
X
1
,
…
,
[
X
,
X
i
]
,
…
,
X
p
−
1
)
{\displaystyle {\mathcal {L}_{X}\circ \iota _{Y}(\alpha )(X_{1},\ldots ,X_{p-1})=X(\alpha (Y,X_{1},\ldots ,X_{p-1}))-\sum _{i=1}^{p-1}\alpha (Y,X_{1},\ldots ,[X,X_{i}],\ldots ,X_{p-1})}
З іншого боку
ι
Y
∘
L
X
(
α
)
(
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
=
L
X
α
(
Y
,
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
=
X
(
α
(
Y
,
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
)
−
α
(
[
X
,
Y
]
,
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
−
∑
i
=
1
p
−
1
α
(
X
1
,
…
,
[
X
,
X
i
]
,
…
,
X
p
−
1
)
.
{\displaystyle \iota _{Y}\circ {\mathcal {L}_{X}(\alpha )(X_{1},\ldots ,X_{p-1})={\mathcal {L}_{X}\alpha (Y,X_{1},\ldots ,X_{p-1})=X(\alpha (Y,X_{1},\ldots ,X_{p-1}))-\alpha ([X,Y],X_{1},\ldots ,X_{p-1})-\sum _{i=1}^{p-1}\alpha (X_{1},\ldots ,[X,X_{i}],\ldots ,X_{p-1}).}
Остаточно
(
L
X
∘
ι
Y
−
ι
Y
∘
L
X
)
(
α
)
(
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
=
α
(
[
X
,
Y
]
,
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
=
ι
[
X
,
Y
]
α
(
X
1
,
…
,
X
p
−
1
)
.
{\displaystyle ({\mathcal {L}_{X}\circ \iota _{Y}-\iota _{Y}\circ {\mathcal {L}_{X})(\alpha )(X_{1},\ldots ,X_{p-1})=\alpha ([X,Y],X_{1},\ldots ,X_{p-1})=\iota _{[X,Y]}\alpha (X_{1},\ldots ,X_{p-1}).}
L
X
ω
=
d
(
ι
X
ω
)
+
ι
X
d
ω
=
{
d
,
ι
X
}
ω
.
{\displaystyle {\mathcal {L}_{X}\omega =d(\iota _{X}\omega )+\iota _{X}d\omega =\left\{d,\iota _{X}\right\}\omega .}
Для випадку диференційовних функцій
L
X
f
=
X
f
,
{\displaystyle {\mathcal {L}_{X}f=Xf,}
а також
ι
X
f
=
0
{\displaystyle \iota _{X}f=0}
і
ι
X
d
f
=
d
f
(
X
)
=
X
f
,
{\displaystyle \iota _{X}df=df(X)=Xf,}
що доводить необхідну рівність.
Для диференційовної p -форми (p > 0)
ω
{\displaystyle \omega }
і довільних векторних полів
X
1
,
…
,
X
p
{\displaystyle X_{1},\ldots ,X_{p}
згідно означень:
(
ι
X
d
ω
)
(
X
1
,
…
,
X
p
)
=
d
α
(
X
,
X
1
,
…
,
X
p
)
=
X
(
ω
(
X
1
,
…
,
X
p
)
)
+
∑
i
=
1
k
(
−
1
)
i
X
i
(
ω
(
X
,
…
,
X
^
i
,
…
,
X
k
)
)
+
∑
j
=
1
p
(
−
1
)
j
ω
(
[
X
,
X
j
]
,
X
1
,
…
,
X
^
j
,
…
,
X
p
)
+
∑
1
≤
i
<
j
≤
p
(
−
1
)
i
+
j
ω
(
[
X
i
,
X
j
]
,
X
,
…
,
X
^
i
,
…
,
X
^
j
,
…
,
X
k
)
{\displaystyle {\begin{array}{rcl}(\iota _{X}d\omega )(X_{1},\ldots ,X_{p})=d\alpha (X,X_{1},\ldots ,X_{p})&=&X(\omega (X_{1},\ldots ,X_{p}))+\sum _{i=1}^{k}(-1)^{i}X_{i}(\omega (X,\ldots ,{\hat {X}_{i},\ldots ,X_{k}))\\[0.5em]&+&\sum _{j=1}^{p}(-1)^{j}\omega ([X,X_{j}],X_{1},\ldots ,{\hat {X}_{j},\ldots ,X_{p})+\sum _{1\leq i<j\leq p}(-1)^{i+j}\omega ([X_{i},X_{j}],X,\ldots ,{\hat {X}_{i},\ldots ,{\hat {X}_{j},\ldots ,X_{k})\end{array}
З іншого боку:
(
d
ι
X
ω
)
(
X
1
,
…
,
X
p
)
=
∑
i
=
1
p
(
−
1
)
i
X
i
(
ω
(
X
,
…
,
X
^
i
,
…
,
X
p
)
)
+
∑
1
≤
i
<
j
≤
p
(
−
1
)
i
+
j
ω
(
[
X
i
,
X
j
]
,
X
,
[
X
,
Y
]
,
X
1
,
…
,
X
^
i
,
…
,
X
^
j
,
…
,
X
p
)
.
{\displaystyle {\begin{array}{rcl}(d\iota _{X}\omega )(X_{1},\ldots ,X_{p})&=&\sum _{i=1}^{p}(-1)^{i}X_{i}(\omega (X,\ldots ,{\hat {X}_{i},\ldots ,X_{p}))\\[0.5em]&+&\sum _{1\leq i<j\leq p}(-1)^{i+j}\omega ([X_{i},X_{j}],X,[X,Y],X_{1},\ldots ,{\hat {X}_{i},\ldots ,{\hat {X}_{j},\ldots ,X_{p})\end{array}.}
Додаючи ці вирази одержуємо:
(
ι
X
d
+
d
ι
X
)
ω
(
X
1
,
…
,
X
p
)
=
X
(
ω
(
X
1
,
…
,
X
p
)
)
+
∑
j
=
1
p
(
−
1
)
j
ω
(
[
X
,
X
j
]
,
X
1
,
…
,
X
^
j
,
…
,
X
p
)
=
L
X
ω
(
X
1
,
…
,
X
p
)
{\displaystyle (\iota _{X}d+d\iota _{X})\omega (X_{1},\ldots ,X_{p})=X(\omega (X_{1},\ldots ,X_{p}))+\sum _{j=1}^{p}(-1)^{j}\omega ([X,X_{j}],X_{1},\ldots ,{\hat {X}_{j},\ldots ,X_{p})={\mathcal {L}_{X}\omega (X_{1},\ldots ,X_{p})}
Примітки
Див. також
Література
Morita, Shigeyuki (2001), Geometry of Differential Forms , Translations of mathematical monographs, т. 201, AMS, ISBN 0-8218-1045-6
The article is a derivative under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License .
A link to the original article can be found here and attribution parties here
By using this site, you agree to the Terms of Use . Gpedia ® is a registered trademark of the Cyberajah Pty Ltd