Правило частки — формула для знаходження похідної частки двох функцій.
Якщо
, обидві функції f та g є диференційовними і
Правило знаходження похідної h(x) :
![{\displaystyle h'(x)={\frac {f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{(g(x))^{2}.}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/cfd13469837ad3fd1aa1b603d0bf37c4c6d783e4)
Приклади
![{\displaystyle {\frac {d}{dx}\left({\frac {e^{x}{x^{2}\right)={\frac {\left({\frac {d}{dx}e^{x}\right)(x^{2})-(e^{x})\left({\frac {d}{dx}x^{2}\right)}{(x^{2})^{2}={\frac {(e^{x})(x^{2})-(e^{x})(2x)}{x^{4}={\frac {e^{x}(x-2)}{x^{3}.}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/95c93ce0dc7e711a50d71e0d4c979b4b1d6df4dd)
![{\displaystyle {\begin{aligned}{\frac {d}{dx}\tan x={\frac {d}{dx}\left({\frac {\sin x}{\cos x}\right)={\frac {\left({\frac {d}{dx}\sin x\right)(\cos x)-(\sin x)\left({\frac {d}{dx}\cos x\right)}{\cos ^{2}x}\\={\frac {(\cos x)(\cos x)-(\sin x)(-\sin x)}{\cos ^{2}x}={\frac {1}{\cos ^{2}x}=\sec ^{2}x.\end{aligned}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/f3de2b07f41c20b3cf3d5855fd3c6c04203ee65e)
Правило оберненої функції
Є частковим випадком частки при
:
![{\displaystyle h'(x)={\frac {d}{dx}\left[{\frac {1}{g(x)}\right]={\frac {0\cdot g(x)-1\cdot g'(x)}{g(x)^{2}={\frac {-g'(x)}{g(x)^{2}.}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/d4e609f5e7b44f69edc0c1030bc9ae9d0cb2a104)
Використовуючи диференціювання складеної функції отримаємо такий же результат.
Доведення
з використанням границь
Для
:
.
з диференціюванням добутку
Якщо
тоді
Використаємо правило добутку
Виразимо
та підставимо
:
![{\displaystyle h'(x)={\frac {f'(x)-g'(x)h(x)}{g(x)}={\frac {f'(x)-g'(x)\cdot {\frac {f(x)}{g(x)}{g(x)}={\frac {f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{g(x)^{2}.}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/c820465776eab8f72636f05573f5607fddcd2c0b)
з диференціюванням оберненої та складеної функцій
Для
, використаємо диференціювання оберненої та складеної функцій:
![{\displaystyle h'(x)=f'(x)\cdot {\frac {1}{g(x)}+f(x)\cdot \left[{\frac {-g'(x)}{g(x)^{2}\right]={\frac {f'(x)}{g(x)}-{\frac {f(x)g'(x)}{g(x)^{2}={\frac {f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{g(x)^{2}.}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/935e26a98fc6df7e9721e30aec5776ff40cbe621)
з диференціюванням логарифмів
Для
Візьмем логарифми обох частин
![{\displaystyle \ln |h(x)|=\ln \left|{\frac {f(x)}{g(x)}\right|=\ln |f(x)|-\ln |g(x)|}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/7ada92e4405b05091d6cf5fa4b750e1f9e577c7b)
Візьмем логарифмічну похідну обох частин:
![{\displaystyle {\frac {h'(x)}{h(x)}={\frac {f'(x)}{f(x)}-{\frac {g'(x)}{g(x)}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/5726062cfc57d99978e9b0021dbc5b3bb5364bf1)
Виразимо
і підставимо
:
![{\displaystyle h'(x)=h(x)\left[{\frac {f'(x)}{f(x)}-{\frac {g'(x)}{g(x)}\right]={\frac {f(x)}{g(x)}\left[{\frac {f'(x)}{f(x)}-{\frac {g'(x)}{g(x)}\right]={\frac {f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{g(x)^{2}.}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/51fc45de60c966a40803df8201ad5da200968860)
Похідна другого порядку
Правило добутку дозволяє обчислити похідні вищих порядків. Наприклад, для
друга похідна
дає
![{\displaystyle h''=\left({\frac {f}{g}\right)''={\frac {f''-g''h-2g'h'}{g}.}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/caf349f61b4d25fe1e2ca77682dbbad595041f1c)
Джерела